Santiago aan het Wad

Santiago aan het Wad

Zaterdag 3 februari is de Camino der Lage Landen van start gegaan over drie routes, vanuit het Limburgse Eijsden, Galder in Brabant en Sluis in Zeeland op weg naar Sint-Jacobiparochie. Dat in het jaar van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is omgedoopt tot Santiago aan het Wad. Deze ‘Camino der Lage Landen’ richt zich niet op het Spaanse Santiago de Compostela en Kaap Finisterre aan de Atlantische Oceaan als eindbestemming, maar op Sint-Jacobiparochie en Zwarte Haan aan de Friese Waddenkust: Santiago aan het Wad en Finisterre aan het Wad. Daarmee worden deze plaatsen, al 20 jaar startpunten het pelgrimspad het Jabikspaad, ook het eindpunt van de Europese pelgrimsroutes.

Wandelestafette
Voor wandelaars zijn 125 wandeletappes georganiseerd. De Camino is nu tot in Fryslan gevorderd; de organisatie is in handen van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Meer dan 2000 inschrijvingen zijn er geregistreerd voor de etappes.
De aankomst is om 13.00 uur bij de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie op 25 juli. De naamdag van Sint Jacobus.
Jacobsfestival 25 juli Die middag is er in een grote tent voor de kerk een Jacobsfestivalmet muziek, de première van de documentaire over pelgrimeren en de Friese landschappen, een pelgrimsmaaltijd en, heel bijzonder, een vesper, een pelgrimsdienst georganiseerd door de Protestantse Gemeente. Dominee Douwe Visser en pastoor Marco Conijn gaan voor in de dienst. Hiermee wordt een lange traditie een vervolg gegeven door de vespers, die pastoor Jan Romkes van der Wal – een van de grondleggers van het Jabikspaad – jarenlang organiseerde.
In de Groate Kerk is een expositie: Zomertentoonstelling 2018.pdf
Er worden zeker 400 pelgrims verwacht op 25 juli.

Fietsestafette
Naast de wandelestafette is er een fietsestafette. Die is 18 juli van start gegaan vanuit vier plaatsen: Eijsden, Sluis, Vessem en Aalten. De fietsers komen tegelijk aan met de deelnemers aan de wandelestafette. Er zijn 140 deelnemers. De aanmelding is gesloten.

Festival Nacht aan het Wad 25 juli
Na afloop van het Jacobsfestival kun je om 19.00 uur doorlopen of fietsen naar één van de donkerste plekken van Nederland: Buurtschap Zwarte Haan aan het Wad – omgedoopt tot Finisterre aan het Wad. Tjerk Ridder voert met zijn ezel Lodewijk de stoet aan, en later op de avond vertelt hij over zijn eigen tochten. Zwarte Haan ligt 6 km van Sint-Jacobiparochie en is 25 juli het decor voor het festival Nacht aan het Wad. Een festival met muziek, poëzie, kunst, food en verhalen. Het festival start ’s avonds om 20.00 uur; pas om 07.00 uur de volgende ochtend, als de zon weer schijnt, is het festival afgelopen.
Wil je deelnemen aan het festival Nacht aan het Wad, dan moet je kaarten boeken !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.