Minnertsga Vroeger ruim 2400 oude foto’s rijker

Minnertsga Vroeger ruim 2400 oude foto’s rijker

Vrijdag 29 maart jl. vond in het MFA in Minnertsga de overdracht plaats van “Het foto-album van Minnertsga”. Dit symbolische album staat voor de foto’s en voorwerpen die tot 29 maart op de website van Bildts Aigene te vinden waren. De fotocollectie is overgeheveld naar de website van Minnertsga Vroeger. De beeldcollectie van Minnertsga omvat nu bijna 5000 die op internet zijn te bekijken.

Kort na de gemeentelijke herindeling in 1984 is het Bildts Documentatiecentrum opgericht met als doel oude foto’s en documentatie uit de Bildtdorpen te verzamelen en voor het nageslacht te bewaren. Minnertsga maakte toen ook deel uit van de Bildtdorpen en in de loop der jaren is van Minnertsga ook heel veel documentatiemateriaal verzameld en zorgvuldig geordend en opgeslagen in de archiefruimte van de bibliotheek in St.-Annaparochie.
Enkele jaren geleden is het Bildts Documentatiecentrum opgegaan in de Stichting Bildts Aigene. Die stichting richt zich nu speciaal op de taal, cultuur en historie binnen de oude grenzen van het Bildt. In goed overleg is het deel Minnertsga losgekoppeld en ondergebracht bij Minnertsga Vroeger. Aalzen de Haan en Gerryt Bouma zullen nu het archief van Minnertsga beheren en zorgen zelf ook voor publiciteit. Bij de officiële overdracht is door Jan Faber en Ali Bronger namens de afdeling Historie van Bildts Aigene en Aalzen de Haan en Gerryt Bouma van Minnertsga Vroeger een overeenkomst ondertekend waarin geregeld is dat het beheer is overgegaan naar Minnertsga Vroeger. De nauwe samenwerking tussen beide partijen blijft bestaan. De foto’s zijn digitaal te bekijken op de website van Minnertsga Vroeger.
De foto’s en het documentatiemateriaal zelf blijven in de bibliotheek in St.-Annaparochie waar iedereen, die een foto wil laten inscannen of wil bekijken tijdens openingsuren van de bibliotheek, welkom is.

Aalzen en Gerryt hebben plannen om alles te inventariseren en de inventarislijsten ook op de website te plaatsen. “Dan kin elkien sjen wat der is. Sa kin men op elk trefwurd sykje of der ek wat fan harren famylje is te finen as dat der oer in bepaalt ûnderwerp wat yn it argyf sit”, zo vertellen Aalzen de Haan en Gerryt Bouma. Meer informatie over het digitale verleden in woord en beeld over Minnertsga is te vinden op de website www.minnertsgavroeger.nl Via de website is eenvoudig contact te leggen met de mannen. Zij maken graag met u een afspraak als u zelf oude foto’s of documentatiespullen heeft van Minnertsga en zijn vroegere bewoners.

Op de foto v.l.n.r: Jan Faber, Gerryt Bouma en Aalzen de Haan (foto: Jelke de jager).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.